Portretul unei doamne.


Nu pot sa ma abtin sa nu impartasesc cu voi cartea pe care tocmai am inceput-o. Am primit-o la sfarsitul anului scolar, ca premiu pentru un concurs judetean si pot sa spun cu mana pe inima ca reusesc cu greu sa ma opresc din citit. Odata ce incep sa devorez fiecare cuvant si sa sorb din dulceata fiecarei fraze, ma opresc cu greu. 

„Portretul unei doamne” este o lucrare a autorului american Henry James. James s-a nascut in New York. Acesta calatoreste deseori prin Europa, pentru ca mai tarziu, adica in 1889, sa se refugieze in Anglia. 

Romanul despre care va vorbesc are cateva dintre detaliile din viata sa. O fata americana, este „adoptata” de catre matusa sa dupa ce ambii sai parinti mor, matusa care traieste in Anglia. Fata este nevoita sa mearga acolo impreuna cu ea unde il intalneste pe varul sau Ralph si pe bunul sau prieten, lordul Warburton. Isabel atrage atentia si admiratia tuturor prin personalitatea sa debordanta si prin caracterul sau atat de rar in zilele acelea. Era considerata de toata lumea, drept o fire rebela, o fata careia ii placea sa faca doar ce voia si care nu era obisnuita sa asculte de cineva. Insa prin toate aceste lucruri ea reuseste sa arate lumii ca stie ce vrea de la viata si ii face pe toti sa creada ca va obtine ceea ce isi doreste. O femeie interesanta si misterioasa, in acele tinuturi singuratice si plictisitoare… . 

Abia am inceput cartea dar sunt sigura ca o sa imi para rau cand o sa o termin. Iar pentru a incheia frumos acest post, o sa impartasesc cu voi cateva citate pe care le-am descoperit, cateva randuri care m-au impresionat. See ya!<3

„De la ora cinci, la ora opt, in anumite ocazii, inseamna o mica eternitate, dar in ziua aceea intervalul nu putea fi decat o eternitate de placere” (este vorba despre mult prea cunoscuta ceremonie  englezeasca denumita „ora ceaiului”)

„Sunt convins ca vor veni multe schimbari si nu toate in bine.”

„Nu este absolut necesar sa suferi; nu suntem facuti pentru asta.”

„Un personaj ca acesta, isi zicea el, o adevarata forta pasionata pe care s-o vezi desfasurandu-se este cel mai frumos lucru din natura” (vorbele lui Ralph in legatura cu verisoara sa Isabel)
„Cheia unui frumos edificiu imi cade in palma si mi se spune sa intru ca sa-l admir.”

„Usa era incuiata si, cu toate ca avea niste chei in buzunar, nutrea convingerea ca nici una dintre ele nu avea sa se potriveasca.” (acest citat are legatura cu cel de mai sus, in care Ralph isi spune ca are in mana cheia unui edificiu, atunci fiind sigur ca ajunge sa o cunoasca pe verioara sa, pentru ca mai apoi sa isi dea seama ca desi avea „niste chei in buzunar” nu avea sa reuseasca sa ii descopere prea curand toate frumusetile, ea fiind doar un edificiu pe care l-a admirat fugar, doar din afara).

Anunțuri

Un gând despre “Portretul unei doamne.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s